bekgroud

Leelou Blogs

.: aNTara mEReka YaNg sEtia :.

Friday, December 16, 2011

rand0m..

orang xkan nampak tiap-tiap perkara kebaikan yang kita lakukan..
normal la tu..

Friday, November 25, 2011

pot pet jap..

hi sumer...salam maal hijrah.. semoga hijrah ini akan membawa diri kita lebih baik..
okeh..dah...
erm..sejak-sejak keje ni,life pun xade..
pegi kje,balik kje.
adey..
wekend pun keje.orang lain wekend cuti.
ade jer actvity nak dibuat.
contohnya: riadah,sopin-sopin sket, and the last for me BERDATIG-DATINGAN..
even da tau halal haram nya.
huh..full stop..
manusia akan sentiasa buat silap..
ok.nak siap-siap g keje plak..
salam rindu sumer..

Monday, November 21, 2011

.......

tak akan lakukan apa - apa ..
ignoring is better than taking the risk.
tak mahu terluka..
bia masa yang tentukan segalanya..

sekejap

ukeh..
monim..
nak post simple-simple jer..
kire Best Qoutes dari aku lar ni..
 
sekuat mana pun kita cube untuk pertahankan hubungan kita,
kalo dia bukan jodoh kita,
maka dia tetap bukan jodoh kita!!
KUN FA YAKUN..
Allah da tulis setiap jalan cerita kehidupan kita..
cuma kita get ready and accept it.
thats all..

Wednesday, November 16, 2011

jeles tau!!

tiba-tiba jeles.
haish..nyesal bukak page dy..
kan xpepasal..
neway ade lagi benda yang aku perlu pikirkan..
hah..
xde mase nak pikir benda yang xsepatotnya..
now,nak happy2 jer..
ukeh!!
dont disturb my spoil my mood..
my mood is my PRIORITY!!

Sunday, November 13, 2011

cube..

ok.. da lame aku tak hupdate belog ni.. malam ni ase nak meluah la plak.. sebabnye dalam beberapa hari ni ternyata ade yang xkena.. aku tau ape yang terjadi disebaliknya.. dan tau mana punca dan silapnya.. cuma aku jer yang tak ubah kesilapan tu.. nak dipendek kan cerita.. TAK AKAN ADA REZEKI TANPA USAHA.. TAK KAN DILIMPAHKAN NIKMAT JIKA LALAI DAN ALPA TERHADAPNYA.. betul!!! percaya lah.. Allah, sentiasa bersama kita.. cuma DIA menanti adakah kita perlukan pertolongan DIA atau x.. kalo kita angkuh dan lalai, maka xlama la kita akan berdiri.. memang tempat tu lubuk duit.. tak dinafikan!! tapi INGAT!!!
ALLAH xsuke pada hambanya yang lalai pada perintah dan diri Nya..

Saturday, November 5, 2011

mencari..

identiti..
karekter diri sendiri..
sedang dalam pembinaan dan pencarian..
harap-harap akan ditemui..
amin

Thursday, September 22, 2011

awak..

yer awak..
awak lar..
even awak xde disamping saya..
ade je org lain yang sudi berdampingan dengan saya..
bukan salah saya jika terjadi apa apa..
namun,saya tetap akan pertahankan nye..
jika kita telah ditakdirkan,maka kita tetap akan bersama..
cuma biarkan kebahagiaan yang saya ade kini dpat menjadi peneman saya dikala saya keseorangan..
maafkan saya dengan sikap saya yang entah ape ape ini..
cume sekadar menumpang kebahagiaan orang lain..
maaf dari saya..
awak tetap ade saya..

Wednesday, September 14, 2011

KALAU LAH..

KALAU LAH aku dapat undurkan masa yang lalu akan aku usahakan untuk menjadi seorang pelajar yang pintar..

KALAU LAH aku dapat undurkan  masa lalu pasti kini aku sudah berada di "obersea" bagi melanjutkan pelajaran.. - angan angan yang cube direalisasikan namun tidak dapat jua..

KALAU LAH apa yang kita impikan jadi kenyataan mesti best kan..

NAMUN

itu semua sudah tertulis sejak azali lagi. Dia telah merancang setiap perjalanan hidup kita. Belom tentu apa yang kita lakukan itu mendapat berkat dariNya. Tapi selagi kita bernama Manusia, usaha + doa = tawakal tetap dan harus kita lakukan..
apa yang terjadi kini janganlah ditangisi. kerana setiap perkara perkara itu ade hikmah disebaliknya.
dan AKU. AKU. AKU. tidak perlu patah semangat.memang perjalanan mu masih panjang. seharusnya perjalanan ini harus digunakan sebaiknya demi masa depan mu kelak..

p/s: sekadar berbasa basi untuk sedapkan hati.
kerana xtahan duduk dirumah menjadi peanggur terhormat.
hah.. mudah mudahan limpahan rezeki itu buat aku.
amin...  

Saturday, September 10, 2011

masih disini =)

Salam semua.. ape khabar kalian.. da bersawang berhabuk bagai da laman ni.. ye la maklum saja lar bila abes dan dpt je pangkat EX-STUDENT mula xterurus semuanya.. acece cam la terurus sangat even da abes blaja kan.. em.. nak story ape eh.. okeh.. jap jap..

Pes,sedar xsedar da 3bulan aku abes blaja.. dalam masa 3bulan tu macam macam aku buat. for the 1st month,help my mother for her bisness.. 2nd months help my frens mom at bazar ramadhan.. kat situ macam macam la blaja. dari xtau ape ape sampai la dapat sesuatu.. dan hasil dari kerja tu dapat jugak aku buat lesen.. even bukan lesen KERETA,i still need the 1st license 1st that is MOTOCYCLE. after i get a permenant job even it is a temporary i'll continue with LESEN KERETA pulak.. xsabar nak drive nak bawak mak g pasar.. kan.. anak yang baik sangat.. then 3rd months,sementara nak tunggu konvo hujung bulan ni.. amek skill untuk mengasuh baby.. haaa.. nanti kawin da senang.. ade skill nak mandikan baby lar,itulah,inilah.. kira sukses lar jugak kan.. even merungut rungut sebab xtau lar pukol bape kids ni nak pulang.. haddey..penat kot.. okes.. setakat itu saja api masih bersambung..

em.. nak kate xapply,apply da.. gaji da sedap da diberi tapi nak tinggal xtau kat mana. yang gov pulak ntah ke bila nak dapat pun xtau.. haish.. kena tunggu lar lagi jawab nye.. apela yang akan aku JADI untuk 10 tahun akan datang ek..mak......... takotnye bile dipikir pikirkan.. semoga pintu rezeki itu sentiasa terbuka luas untuk hambamu ini.. amin..

enaf for this.. will be continue for other side..

Sunday, August 14, 2011

Still searching

BISMILLAHIRRAHMANIRAHIM..

agak lame jugak belog ini tidak dihupdate.. al maklum lar sibok.. sibok dengan ntah ape2 kerja.. namun masih berfaedah.. setelah 2bulan menjadi pekebun anggur yang terhormat,hasil yang dituai xpernah kunjung tiba.. alahai, pencarian itu masih perlu diteruskan.

pelbagai perkara yang bermain difikiran..mahukan hidup yang senang lenang,bergaji besar, dan bermacam-macam lagi.. mungkin itu agak keterlaluan,namun itulah fitrah seorang manusia.. pernah cuba berputus asa.. tapi dengan sokongan yang ade aku masih berusaha dan terus berusaha.

esok. yee.. esok.. ade 1 lagi temuduga. iaitu temuduga buat kali ke2 setelah gagal untuk menempatkan diri di HOSPITAL PANTAI AYER KEROH,melaka..kecewa ?? xpayah cakap lar.. harapan setinggi gunung.. nahhh hamek kau.. sape suruh letak harapan setinggi gunung eberes.. lain kali harapan tu biar serata tanah sahaja.. neway semoga ade lagi pintu rezeki itu untuk aku..

peribadi? tu pun tetap menjadi salah satu perkara yang xdapat nak dielakkan.. bercinta dan mencintai adalah perkara yang berbeza.. bercinta dengan seseorang yang cukup membuatkan kita rasa bahagia.. mencintai.. i'm speechless bila bercerita ttg perasaan. hanya mampu berdoa.. 'sekiranya dia telah KAU tetapkan sebagai jodoh ku, KAU satukanlah hati-hati kami. Seandainya dia bukan jodohku KAU lenyapkan lah perasaan ini.' aminn..

walaubagaimanapun, kerjaya dan masa depan tetap menjadi keutamaan..

Tuesday, July 5, 2011

jika hari ini dapat diputarkan..

jika hari ini dapat diputarkan,memang sume orang mahukan nye kan.tapi sayang mase berlalu dengan pantas.
sedar xsedar,dah 3 tahun kite bersama. susah senang,kalot malot,gadoh perang,sume la ade.ape lagi yang xde.lengkapkan 'subjek' yang ptot kite amek.hukhuk

neways hari ni rase2 aku la memang genap 3tahun kite kat sini.tapi memang kompom kan?? YE kompom la.
aku ingat lagi mase mula2 kite datang. ceeewah..masing2. xnak mengalah. ade yang datang siap ngn pakwe. padahal datang nak register untuk belaja jer pun. bukan nak ke obersee pun. dengan beg sebondong2.macam nak lari rumah. sampaila masing2 berjumpa dengan housemate memasing. okeh enaf.. dekat area tu korang boleh reka cerita korang sendiri. skrang aku nak citer ape yang aku nampak dgn mate hati aku plak.

selama 3tahun kite bersama, macam2kan kite lalui.. susah senang,pahit manis,tawar maung. sumer ade la. sampai la 1 hari tu yang bergaduh buleh berbaik,yang terpisah buleh berpeluk kan. memang awesome la.
sebab? hanya 1 perkhemahan. aceee. skema gile kau liyana.. ah peduli ape. yang mana campin tu sepatotnye utk kita2 aje. wah, dah cam tagline tapi xtau tagline sape dan ape punye.. hehe.

dari situ tertautnya perasaan kasih dan syg.. serius!! yang mana aku xpernah baik,aku jadi rapat, xbertegur boleh berteguran.. see betapa ALLAH nak tunjukan kita buleh menerima 1 sama lain. tapi syg nye perpisahan tetap akan berlaku. dimana setiap pertemuan akan diakhiri dengan perpisahan. sedih kan? ape?? xsedih?
memang hati batu kawau orang ni.. kemon la. i know deep in ur hearts ade perasaan itu, cuma xnak tunjukkan?

xpe keep it and pasti ade 1 tika nanti korang akan merinduinya teramat sangat nya pun. eh.. nape acai ade dalam ni plak.. shush3..sibok je acai ni. nasib mail lambung xmasok mencelah..hihi. rindu bergelak ketawa, menangis bersama , menjerit pekik terlolong. aku pasti malahan sure yang korang akan menangis bila teringat lantas aku bermeseg2an dgn kawan2 korang.  caye lah.

tapi sayangnye setiap pertemuan pasti akan diakhiri dengan perpisahan.
memang xbuleh nak tolak Takdir itu. dah memang tertulis kan. korang pun tahu.
ukeh..enaf.. aku pun xnak mengalirkan air mate,cukup takat ni..
dan ade sedikit pesanan buat korang ..

t0 my h0usemate : TQVM sbb sudi berkawan dan bersusah payah dgn aku.jgn lost contct k.
yg mana sambung blja,stdy smart semoga DEGREE dlm genggaman pulak.
t0 my exgroupians : TQ sebab sudi berkongsi ilmu dan pendapat dlm aktiviti kelas.
t0 my lecturers : TQTVM sebab berjaya temukan hati2 kami..tanpa campin tu mugkin kami tetap kau-kau. aku-aku. yess!! i'm very the sure..

last but not least : pada siapa2 yang bakal mendirikan rumah tangga sila2 lah jemput..insyaallah ade rezeki akan sampai ke mjlis itu. aku mintak maaf banyak sepanjang persahabatan kite.halalkan segala2 nya dan aku turut maafkan korang.semoga berjaya dunia akhirat sekalung doa buat korang.

seriusly u  r best frens i ever had.
MUCH lots of memories.
l0t 0f l0ve
salam sayang buat kalian...
(*-*)^

Thursday, June 30, 2011

L.E.T.I.H

siryesly not in mood..
all are about it..
arghhhh..tension doe...come on la...
over n over..

Friday, May 27, 2011

akhirnya..

Salam u all. harap u all sihat walafiat. Kali ni naj cerita benda - benda yang xsempat nak di updatekan kat belog.
 First of all , i have finished my PART 1 clinical posting. There is at TI RATANA WELFARE SOCIETY. Which is teach me a lot even sometime that is hurts. Acece.. Speaking pulok. Sesaje je bro. Nak test sebelom presentation nanti.  0verall ,the place s0 gorgeous. Staf walau kekadang 'suam - suam kuku' tapi still ley c0pe and handle. Sedih tu tetap ade diakhir hari pertemuan. 
saya sayang ALI BABA chinese kids yang mendengar ape sahaja yang aku kata.
Hope dapat jumpa dorang lagi.

Yang ni tak tau part sedih ke ape. Sebab nye aku jugak yang pergi tinggalkan dia. Xpe. Bagi dia rase erti berjauhan tu. Nak tengok sejauh mana mampu bertahan. Dan akan aku pastikan yang aku mampu pertahankan hubungan ni. Err. Lost and speechless. 

Last words to PAK TEH ALIA :
i'll remind u always.
i'll love u in any matter u are.
i'll take u deep in my heart.
u are my beshties partner.
i hope i'll be part of ur life.

to my Lovely bubly Family :
thanks a lot.
tiada ucapan yang paling indah selain ucapan terima kasih yang tidak terhingga kerana tanpa kalian tiadanya ina disini. ina akan cube sedaya upaya untuk membela nasib keluarga kita. Andai ade rezeki, ina akan meneruskan pengajian diperingkat yang tinggi. Doa kalian amat bermakna buat ina.
(cam nak pergi jaoh sangat je kan. Padahal nak ke H.Pontian je pun. Untuk PART 2 posting )

to my frens: doakan kejayaan kite bersama k.

Sunday, May 22, 2011

esh . esh . esh

ade budak tagged kite kot.
mungkin istilah busybody yang di draw line ade makne k0t.
haiyaa cik SAZA. c00l bebeh. chill la. tau la m00d : exam. handle ur emosi 0k.
lex lu. any ways this for u


tapi i'm n0t sure k0 akan jadi camni. paling tidak pun k0 meroyan la sebab stress..

maka


jangan tido  masa jawab exam !!


Saturday, May 21, 2011

puah + b0sang ( versi ganu zizang)

petang lake - lake.
sihak dop. mitok - mitok sihak lake.
amb0? sihak gini jah. dop tahu nok wat mende tu yang buko belog naip terus.
puah la wey.
puah sebak xdo gapo hok nok buak. staro apo pong xtahu.
okok kite kembali ke bahasa yang betul.
berbelit - belit korang nak paham kan. padahal bende simple je kekawan oi.
 nak nyiapkan resume tapi asek bertangguh -tangguh jer. padahal dari sekarang lagi resume tu perlu submit pada tempat keje hok nok mitok/pohong (pohon). tapi x, asek delay je.  kang kene tinggal nak ngn flight baru tau.

bercerita tentang mase depan ni buat aku tak0t. tak0t untuk hadapinye. tak tau ape dan x dapat nak bayangkan macam mana masa depan aku tu. tercorak baik atau tak. dalam imaginasi aku terlukis segala yang indah - indah. antara nya 

1/ keja gaji beso ( walaupun blaja setakat parat diploma ) buleh dapat ke gaji beso nye ?
2/ dapat drive MYVI 0r PERSONA S.E ( even sampai sekarang lesen driving pun x hamikhamik lagi )
3/ nak lunaskan hutang piutang aku secepat mungkin. malas nak bergelumang dengan hutang. ( pak tolong pak tolong neng a.k.a PTPTN ) hehe
4/ yang paling PENTING  kEBAHAgiAN family aku tunjang utama. tanpa dorang xtau la aku cam mana.
5/ harap - harap imaginasi aku ni bakal terjadi di alam nyata walau xsehebat imaginasi di alam maya..

n0takakisikit : renungan untuK diri sendiri. setiap yang terjadi dan akan terjadi adalah lakaran olehNYA.
siapa kita untuk menidak kan itu ini. sebagai umatNYA kita harus terima setiap dugaan  dan cabaran itu.
peace 6.6 v   m0ga dipermudahkan segala urusan.
ameen

Friday, May 20, 2011

i'm lost

mahu lakukan perubahan agar tidak terus jatuh dan terjerumus..
bangkitlah sayang.. 
DIA sentiasa ada.. carilah DIA untuk ketenangan mu..
jangan dijauhi diriNYA dari diri KITA..

d0a : semoga ALLAH membukakan pintu hati ini..
ameen

Thursday, May 19, 2011

hungry + cold..

syukur alhamdulillah kerana bumi ini disirami permata - permata jernih..
sejuk + nyaman + dan pasti lena kalau dapat tido.. nyenyak kot..!! ouh sudah pasti..
then, xlupe jugak pasti akan perut turut menyanyikan lagu - lagu keroncong..
dah bermacam - macam genre da ni..

nak turun makan? nak ke xnak eh.. malas nye..jaoh kot.. tapi nak makan.. mak....
acece..jerit cam la mak boleh dengar boleh datang.. ~ ape pun xbolehh ~
sebut sal mak teringat plak kat dy.. ape la dy tga buat kan.. ye la mana xnye lau memalam camni mesti dy tga putar karipap.. tapi sekarang untuk 3 bulan pertama ni mak terpaksa alone.sebab?? her assist xde.. means my sis hav to go PLKN .. cian mak kena wat sensorang.. miss her dishes.. adui.. xsabar mok balik..
m00d : nak k0l mak la tat sat.. rindu..

berkisarkan tentang praktikal.. urm..xlame lagi je.. tinggal seminggu je lagi.. hadui.. xsabar nye.. xsabar untuk habiskan praktikal kat situ.. penat k0t.. walau xde penat mana.. buhsan?? aku buhsan dengan sikapmu.. aha.. sape? ade lar.. pape h0pefully dapat tamatkan dengan gred yang bagus..
nest posting adelah di HOSPITAL PONTIAN.. yang xtau camne gaye rekabentuk nye lagi.. harap - harap sumernye indah - indah belaka..


Sunday, May 15, 2011

SEMENTA 5KA1

sorry sangat kawan..
kawan,sahabat,teman dan yang seangkatan dengan nye..
aku terpaksa "remove" kalian dan berkemungkinan bakal mem"block" korang.
maaf sesangat..
aku xmampu untuk punyai sahabat seperti kalian.
makin kuat untuk menerima ia sebagai gurauan,semakin terhiris dengan kata - kata itu..
cukuplah dengan segala kenangan yang pernah kita lalui bersama.

cukup sampai disini sahaja..
kalian tetap dalam memori..

bersama mummy kita : miss naeimah..


u r my lurvly classmate.. <3


for the last n forever.. Y_Y

korang tetap sahabat aku dunia akhirat..

notakakisikit : sumpah,aku terhiris dengan kata - kata kalian..
aku bukan seperti orang lain yang buleh menerima umpat keji  gurau senda sekasar itu..
maaf!!!

Wednesday, May 11, 2011

malam ini

hai assalamualaikum sumer..
ape khabar?
sihat kah kalian?
urm harap - harap sihat sejahtera hendaknye.
hari ni xtau nak wat ape maka dengan kesempatan yang ade ni cube mencari mase untuk menghupdate serba sedikit kat belog ni. da makin bersawang - sawangan da..
heheh... maklumla sayakan bizi.. bizi dengan clinical practikal..
sangat lah letih.. ini baru latihan practikal .. belom lagi berkerja.. bercakap tentang "kerja".. saya dah ade beberapa tempat yang mungkin sesuai untuk saya berkhidmat.. cumanya belom tentu rezeki saya untuk mendapatkan nya.. tapi xpe.. rezeki ALLAH kat mana - mana ada asalkan kita tidak putus asa..

senarnye dalam gembira ade cuak ade gentarnye.. sebab masih tercari - cari hala tujuan hidup..
urm.. kadang - kadang pernah terlintas dihati mengeluh tentang itu tentang ini.
NAMUN.. harus kita INGAT. apa yang terjadi sudah tertulis.. segalanya telah dirancang oleh ALLAH s.w.t.
kita sebagai umatnya perlu cube untuk menerima segala bentuk cabaran dan dugaan yang diberikan..
m0ga aku tabah dan mampu untuk merima segala cubaan yang diberikan.. ameen

okeh la setakat ini dulu.
nanti ade mase kite cite lagi yer.
salam sumer.

Sunday, May 8, 2011

08 may 2011

m00d happy,bahagia dan penat..

first : dari pagi lagi bangun..sebab terlibat dengan event yang dianjurkan oleh tempat posting..memang best tempat tu..xdapat digambarkan macam mana suasananya...
paling terharu bile kekanak kat situ wat persembahan..kasihan pada mereka.dari kecil ditinggalkan.dan xsangka ade bakat yang digilap..
pixcanye nanti akan diupload yer..xlarat ni..penat sangat *^*

sec0nd : masih berkesempatan untuk ketemu setelah sekian lama xjumpe.ni date yang ntah ke berapa  kali ntah.kami bukan date berdua k.date yang berpasangan..kua ngn membe dy sekali... abg din ngn kak dina..terbaik..memang orang kedah "kasaq" na..bukan kasaq pa tp sora depa tu..mak ai bukan main lagi..tak0t cheq..pape pun..buleh la..ingat kan kami da nak hampir clash da...tapi syukur alhamdulillah masih ade kesempatan itu.. pas ni xpat jumpa dah..sebab "abg" kena p kursus selama 4 bulan.lama kan...haha..kena sabar la nampak nya kalu nak bertahan..
yeay..
ilysm abg...
tgu cheq na..tgu cheq sampai abg mmpu k..

Friday, May 6, 2011

awak..
yer awak..
buleh tulung saya..
tulung jangan appearkan diri awak dalam fren list sy dan wall sy..
buleh kan..
(monolog sendirian)

belum sempat ku luahkan , 'awak' yang aku maksudkan memang datang menyinggah..
singgah sementara cume.
persinggahan yang membuatkan segala kenangan itu terimbau..
0h kem0n la..
aku xmahu dibayangi diri mu lagi..
cukuplah.. bukan ku membenci diri mu ,tetapi nyata akan kehadiranmu buleh mengganggu gugat..
segala keadaan..

biarkan aku dengan dunia dan diri ku sendiri..
xperlu lagi ada insan lain untuk membantu aku berdiri..
biarkan aku " tempang " tanpa s0k0nganmu..

notakaisikit : sedih yang xtertanggung.
menangis tiada ber '  airmata '. 

Y_Y

Lain yang ditunggu lain yang datang..
adohai..parah la hati kalu camni...
hati tersiksa menangis tanpa ber'airmata'..
mintax ditabahkan hati , dipanjangkan usia perjodohan..
ameen

Thursday, May 5, 2011

fiRst WeEk..

BaRu 1st week da dapat cuti..
terbaik la kan..
tapi bukan cuti kosong k.cuti yang ade gantinye.
ganti hari ahad pulak tu..
memang ar..
best..
xbuleh nak kua dating..
acece..padahal memang xde m00d nak berdating - datingan da sekarang..
whole day n life sekarang reliance on praktikal only..
da malas nak pikir - pikir kan tentang diri sendiri..
sibok kan diri lagi bagus..
kan kan kan..
moga dapat jalani praktikal ni dengan sempurna..
ameen

notakakisikit :   urm..dy masih dengan sikap dan cara camtu.agaknya bila la nak berubah?
ase nak jadi halimunan je. bia xnampak ape jua perkara yang dilakukan.
kalo balas cam orang b0d0h. maka dengan itu buat wat tahu sudah..
buleh chill.. chill ukey NUR LIYANA..


Wednesday, May 4, 2011

ko ingat aku hadap sangat ngan kau??

uh..puiii la..
sikit pun aku xhadap ok..
pe ko pikir ko da bagus sangat ke hah??
come0n la..
be profesional k..
jangan jadi cam kekanak kalau da tau umor ko besar.
n excuse me ko ngan aku xjao beze ok.
as long aku xganggu hidup kau, jangan kau ganggu hidup aku.
aku doakan kau selamat dunia akhirat..
enough..

notakakisikit : aku letih ngadap orang yang sakit jiwa ni..
ntah pesal ntah..elok  bungkus wat bear ni bagus jugak.
tu pun kalau laku.haha..
~ belog aku,aku punya suka la ~

Tuesday, May 3, 2011

LElaki

baca tentang INI ..
Pasti menarik..

at the fiRSt day


urm..hari ni 1st aku di tempat klinikal posting a.k.a praktikal.
hush..nak tau kat mana tempat tu?
klik SINI untuk tengok tempat tu..
for overall,urm,boleh la..xthe la bad sangat.
hope fully dapat jalani praktikal ni dengan baik..

notakakisikit : actually teruja sebenarnye..banyak buleh tau tentang kehidupan disebalik kehidupan mereka..

Monday, May 2, 2011

saya..

saya..
yer saya..
xsuke untuk bermusuh dengan siapa - siapa..
lagi - lagi kamu -kamu yang berada disekeliling saya..
please..anggap saya tiada didepan mata mu..
jauhi diri kamu terhadap saya agar tiada perasaan yang bertunjangkan rase benci dihati.
sesungguhnya itu mainan yang dituntun oleh SYAITAN..
please ukei..

Sunday, May 1, 2011

speechless

nak berkongsi tentang ape ye?
okee.nak berkongsi tentang mase cuti - cuti saya 2 minggu lalu. tapi ini bukan cuti - cuti yang makan angin tu. tapi cuti yang banyak dihabiskan dirumah sahaja. duduk kat rumah saje ?? bangun,makan,tido?? tu je.. urm,memang best la kan..elow...nope ukee.. saya ade tugas yang diamanahkan.. banyak. hampir tidak sihat jadinya saya..

bukan duduk dirumah bergoyang - goyangan kaki yer.. malam nye saya ade kerja yang memerlukan tenaga dan khidmat saya. boleh dikirakan di mana ada mak saya disitu tentu ade saya.. bukan ape,kalau ikotkan hati balik rumah hendak bercuti, berlibur - libur (kata orang indon) tapi terpaksa membantu yang mana perlu dibantu.. walau ape ape pun saya tetap ikhlas membantu..

dan pada 29 apr - 30 apr aku ke MERSING untuk medic assist.


Saturday, April 30, 2011

mEn..

pening. pening. dan terus pening dengan sikap lelaki..
ape? kalu pass no henpon tu perlu ade makne lain ke?
perlu??
come on guyss.. xperlu kot ade intention lain kalu ikhlas nak berkawan.
but i'm respect to u men sebab jujur..
jujur tentang ape?
tentang mungkin ade niat lain disebaliknya.
and for me too coz honestly story bout self..
xperlu nak bohong2..
jangan yang dikejar xdapat yang kendong berciciran..

Friday, April 15, 2011

nanti rindu

ukes...
saya akan rindukan kamu sweety..
sebab??
saya bercuti..
nanti klau sy ade ape2 nak share sy coretkan kat kamu yer..

nota kaki sikit : xsabar nak balik jumpe family..
hati telah lame berada di kampung halaman..
nak tenangkan jiwa + pikiran..
mudah- mudahan tenang..
ameen..


belog aku kan..
site aku kan..
aku punya suke la nak cakap ape pun..
nak bebel ape pun..
hak aku..
so jangan nak sibok!!!

xsuke cakap!!

kau!!
ye la...kau la..
sape lagi..
xkan babun plak kan..
kau xsuke aku kau cakap depan - depan k..
jangan kau jadi naif sampai tingglkan memo segala bagai..
tu xterluah makne nye..
kau akan sentiasa 'sakit' dengan aku kan..
bukan kau jer..
aku pun turut merasainya sama..
aku akan rasa sebebas - bebas nye bila kau xde depan mate aku..
aku bebas buat ape saja aku suke..
nak melalak,nak pasang lagu kuat - kuat..nak bercakap dengan kau ke x.. aku pun suke..
tapi xpayah beria lah..okeh..
aku pun xsuke..
kalau kau ade depan mate aku,xkirelah dalam ape jua keadaan kau sekalipun kau seolah - olah seperti musuh dalam kelambu.. gunting dalam lipatan.. tarik rambut dalam tepung.. baling batu sembunyi tangan..kan..
dah serumpun peribahasa aku kasi kat kau..
da la wey...
aku bosan do.. cukup lar..aku xjumpe orang cam kau lagi..
banyak kot dosa aku bile aku perasaan camni..
dengan aku terdengar itu inilah..
haish...
da la...
cukup lar..
sekali pun aku xbercakap dengan kau aku maafkan kau dari hujung rambut sampai hujung kaki.
aku halalkan segala - galanya untuk kau...
terpulang pada kau untuk halalkan dan maafkan aku atau x..
hak kau!!!

nota kaki sikit : xsuke/xpuas hati meh cakap depan- depan ngan aku..
hanya orang sekeliling ngan kita je nampak ape kesalahan kita..
kite manusia biasa yang xterlepas dari kesilapan..
berpesan -pesan  kan itu bagus..
dari berkata - kata dibelakang..
free - free je dapat "saham"..
please,aku nak abeskan pengajian aku ni dengan hati yang bersih dan ikhlas..
kerana mahukan memori terindah bersama kalian..
aku xmahukan  kerana 'kecacatan'  itu merosakkan memori yang terbina kelak..
salam sayang untuk mu teman^^

Thursday, April 14, 2011

janji 1


 TARA.......



boys angkat lect kesayangan...
sir fazli tu tga wat ape agaknye??
nak jawapan??
tunggu..
dgn bentuk segi 3 : lan, azri, hafiz, man, wan, wahi.
yang xnampk tu harteem kot..

after paper AWM ,sir ALAMIN..
left : wawa, nat, anis

malamnye plak left :ain, aku, k.ayu, wani..
blakang aku tu boyfie kak ayu.. (abg wan )

aku..
diantara 2..xtau nak intere group mana..
last2 dok tengah then snaps...
tp np ngn junz tu..ahakss..

mereka..
eh2...ikot level tinggi la..
from left : junz, marcela, aku, anil
left : ain ,kecik
3 sekawan xpernah berpisah.
rite : maz, ina , dayah
muke happy gile memasing..
sebab??da abis final kan..memang lar ^-*
ade sikit drama..pertautan kasih kembali..
=)
3 lapisan sahabat...=p
ni aunty guard yg salu jd mangsa kami..
pasni xde da...=(
mereka again...(",)
my full classmate...
this is last...
lurv u all...<3

nak kate our ousemate xbuleh..
cincai2 klas mate la..
dr kiri : kecik, nat, k.lin, ain, wawa, aku, kamira
yg boy sweet tu james..

sebagai penutup...

pixca dengan lect tersayang... tersayang??(mata ke atas tgn didahi)




sir zainurol fazli wit me...
*-*
jangan jeles..korang ade??ade??ade aku kesah??
ahakss..



nota kaki sikit :  mesti korang nak tau kan jawapan utk 1st picxa td  kan? kan3..
jawapannye : sir fazli tga mem'poyo'kan diri.
amik gambar sendri kot..haish..
lurve u all.^^

tamat . finish . fullstop . enough..

sekarang ni da 1.50 a.m da.mata stil xbuleh pejam lagi. teringat2 tentang  jawab exam paper SIR ALAMIN td..bukan sebab ape, cumenye buleh plak blank kat 1 part tu.. hadoi..mmg spoil la..syg kot sebab xdapat buat yang sehabis - habis baik nya.. geram ar.. ase cam kecundang pun ade.. tapi nak wat camne benda da jd,xbuleh nak ulang2 da.. harap2 ade lar A untuk semua subject.. meningkat la pointer aku... ameen..

hari ni jugak means 14 APR 11 telah tamat istilah seorang pelajar..cume masih dalam clinical posting saja..
harap2 ade peluang yang cerah untuk aku dimasa depan..

bercerita tentang mase depan,tengah pening2 nak pikir ni. antara  2 pilihan yang terpaksa aku buat... BERKERJA @ SAMBUNG BELAJAR.. dalam dilema.. kalau nak sambung kena pikir dari sudut kos kewangan dan tanggungan family.. kalau berkerja tiba turn aku pulak untuk sara adik2 aku pulak....
hish....camne ni.. peluang yang diberi oleh pihak kolej nampak cam 'menarik'..tapi tu lar.. xtau camne...
boleh x u all blogger2 sume bg pendapat kat i..needs!!

and tonite also we are celebrate our last meeting.. with big dinner..xde la dinner mana pun.. walau xramai yang datang tapi msih tetap meriah.. to my frens DHC 0804 u are the best even dalam tu ade 'ulat'..btw its ok.. sekarang sumernye da abes..jumpe korang lagi nanti eh...

notakakisikit :   pixca untuk hari saje nanti akan diupload yer..
nantikan aje eh3...
nite all ^^

Wednesday, April 13, 2011

sehabis nya


ukes sayang...
u da wat yang terbaik pada hari ni..
jangan dikenang benda yang sudah berlaku..
kita nantikan apa jua keputusan yang bakal kua nanti...



notakakisikit : adus,takot la plak..
anyway,i da try my best without any 'ehem3'..
xbermakna sebelum ni i cheated..
okes  ( ",)

Tuesday, April 12, 2011

senyum..

senyum..
tak perlu kate ape2..
belog saya da cantik skit..baru ceria...
oh..before i forgot..
thanks to ALLAH kerana memudahkan segala urusan hambamu pada hari ni..
syukur alhamdulillah..


notakakisikit : paper ACC saya sudah selesai.
yeahh..tinggal lagi 2 paper..mudah-mudahan akan berjalan lancar.
ameen..

Monday, April 11, 2011

=)


syukur alhamdulillah padaMU YA RABB...

Saturday, April 9, 2011

i would like to share u sumthing SITI NATRAH..
check it out this belog.then u follow it...
lot of 'story' around us that can might be learn..

klik sini
Segala aspek kehidupan ini bermula daripada hati. Oleh itu di bawah ini ada beberapa cara Bagaimana hendak mencuci hati. Diolah oleh pakar motivasi Datuk Dr. Haji Fadzilah Kamsah.

1) Dirikan solat dan banyakkan berdo'a - 

    Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan. 
    Semasa berdo'a turut katakan "Ya,Allah jadikan hatiku bersih"
2) Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100 X sebelum tidur, 

    Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa diampunkan,otak        tenang,murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan.

3) Solat taubat - Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan   minda.

4) Membaca Al-Quran - Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi. Sekurang-kurangnya bacalah "Qulhu-allah" sebanyak 3X.

5) Berma'af-ma'afan sesama kawan setiap hari - Semasa meminta maaf perlu sebutkan.

6) Bisikan kepada diri perkara yang positif - Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. katakan lah "Aku sebenarnya......(perkara yang elok-elok belaka)

7) Program minda/cuci minda - Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati "Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif". Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya

8) Berpuasa - Sekiranya dalam berpuasa terhindar dari melakukan perkara-perkara kejahatan.

9) Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila-bila masa)

10) Kekalkan wuduk

11) Bersedekah

12) Belanja orang makan.

13) Jaga makanan - jangan makan makanan yang subhat

14) Berkawan dengan ulama

15) Berkawan dengan orang miskin (menginsafi)

16) Pesan pada orang, jadi baik

17) Menjaga pacaindera (mata, telinga, mulut...dsb), jangan dengar orang mengumpat.



semoga kita dapat mencuci hati kita..
=)
salam tengahari sume...
sihat??hopefully sihat sejahtera hendaknye..
urm,u know what..
i baru je deactive my acc FB...
sebab??
this week i ade final exam utk final year..
woahhh..takotnye ...
i xstudy pape lg ni..
camne i nak jawab esok ni dan hari2 seterusnya..
i harap,i mampu jawab dengan cemerlangnye..
ameen...
u all teman2 i,doakan kejayaan i eh..
ni ade lah penentu jatuh bangun,grade nye i pada hari konvo nanti..

chayok2 kawan2 sumer..


Friday, April 8, 2011

cube untuk tersenyum..

syukur alhamdulillah...
syukur pada mu YA ALLAH..
syukur pada mu YA RABB..
dengan segala kurniaan ini..
sesungguh nya ini lah yang seharusnya aku dapat diatas usaha2 yang telah aku cuba lakukan.
ini adalah yang sehabis baik dan terbaik telah aku lakukan..
mudah-mudahan kekecewaan ini akan terubat 1 hari nanti..
ameen..


renungan buat diri sendiri : sayang,
jatuhnya kau kali ini bukan bermakna kau gagal selamanya..
kau bangkit dan usaha untuk mendapat tempat yang teratas..
sesungguhnya kau sedang diuji oleh ALLAH S.W.T
untuk melihat sejauh mana keangkuhanmu setelah satu nikmat telah kau dapat..
percayalah sayang,pasti ade 'cahaya' buat kamu dikemudian hari..
sayang,kau carilah 'cahaya; itu bagi panduan hidup mu..
pasti kau akan merasai nikmat didunia dan akhirat..
ameen..

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PEMURAH,
YA ALLAH YA TUHAN KU PERMUDAHKANLAH SEGALA URUSAN YANG KAU REDHAI..
JANGAN KAU SESATKAN HATI HAMBAMU INI..
BANTULAH HAMBAMU INI MENCARI PETUNJUKMU YA ALLAH..
AMEEN...

Thursday, April 7, 2011

my journey..

perjalanan aku bermula dari jam 1 pm..dengan berteman kan r0mate aku as my beloved driver yang ayu2,sopan2 drive..then to u AIN SUKITO...sebab teman kan aku eh..
ukeh..
niat sebenar menjejakkan kaki ke skulah adelah untuk amek sijil sPm yang da berhabuk2 kat pejabat tu ha..naseb je xdilantingkan kat putrajaya lagi..lau x,jenuih nak p sana plak..then sampai sane dalam kol 2.30 p.m..masuk je pintu gerbang skulah...mak ai...keterujaan melampaui batas...kenangan2 menggamit..kalau lah dapat ulang balik kenangan terindah..pasti bestkan...
dah2 la malas nak citer panjang..sumernye aku da muatkan dalam foto2 yang aku sempat amek gune hp S0NY ku yang banyak berjasa ni..

sila lihat bawah yer.
v
v
v
v
taraaaa...

ni aspuri jR..amek mase otw kekonon nak melawat baby baru c.rosmaizah a.k.a mama ros..tapi xtau umahnye yang mana 1..

ni pulak..SURAU sekolah yang banyak membawa diri aku ke arah kebaikan..
so far masih lagi cantik..^^

DM a.k.a DEWAN MAKAN..tempat yang korang salu akan pergi untuk isi perut..xkiralah sedap ke x pasti akan pergi jugak kan..nak makan pun berebut2..ish2..

area pejabat sebelah kiri tangan aku..
actually banyak sangat dah perubahan skulah ni..cumenye ni je la yang sempat aku snap buat tatapan korang untuk ex SEMENTA / x..maklumlah,camera xberkuality sgt...next time plak yer..


perjalanan diteruskan ke rumah family angkat...dulu lain..sekarang lain..tapi kasih sayang tu tetap ade..
sampai2 je g dapor bukak saji umah wan..haish..ape nak jadi lar..wan pun soh makan,ape lagi aku tibai la..sedap gak lauk yang wan masak.hihi..
sebelum balik sempat bersnap2..

tengok eh3..

ngan atok..

ni family angkat..
dr kiri : mak,atok,wan..

atok berkaca mata dan bertopi koboi...
cayalah...
x:nape aku cam gemok eh....??


koleksi sijil2 yang aku g amek semalam..

sijil SPM + sijil ENG dr U CAMBRIGDE..
caya x??yang ade je akan caya..

ni lambang dan buktinye..

ni lar sijil nye..result aku P&C kan..xbuleh tayang2..
malu..
ahakss..


then,abes kat area2 pahang..teruskan lagi perjalanan ke rumah  future sis in law..mudah2an dipanjangkan jodoh...
ameenn..jumpe la seluruh ahli family nye..terbaik..siap suh makan tengahari lagi..oh tidak...len kali yer mak eh..haaha..
takot la tu kan..^^

itu saja..
enough..
penat yang teramat
tapi sangat besh..
nak pergi lagi..
buleh???
hihi


xde m00d..

masih ade lagi yang cube nak ungkit kenangan2 lalu..
come 0n babe.. i xpernah bercinta dengan pakwe u sekarang nih..
even i pernah pun ,then what should u d0?
nak marah i?hah hah hah..
elooww...kem0n gurls...saya xpernah bercinta dengan pakwe awak tu.
nak saya ulang seklai lagi??
SAYA TIDAK PERNAH SAMA SEKALI BERCINTA@ BERKASIH SAYANG DENGAN 'LELAKI' ITU..
memang 'K.A'..pernah menjadi teman saya dulu.then,y?aku puas buang a.k.a lupe kan dy nape sekarang masih ade yang datang ungkit..
please sayang...aku da ade dunia aku sendiri..jangan hancurkan ape yang aku cuba binakan..
please...


Thursday, March 31, 2011

tu la kedekut lagi...

saya pun buleh buat jugak wahai cik SAZA oi..walaupun awak xnak ajar saya kan..
okeh..i'll fine it by own la..haha..

rINdu PaDaMu..

salam petang sumer..haish.. 1st of all sedap xlagu ni??sedapkan..time aku post entry ni tga layan jiwa jugak ni..sambil menaip sambil mendengar..bak kate org tu halwa tenge..tapi ni pesen yg xbuleh makan k..jgn korang nak makan plak..
ukeh!!berbalik pada tajuk utama tu..urm,rindu?miss?kangan?haa..sume bahsa/dialek da ade..tapi pada sapa?mesti pada keluarga..acece..ye2 la tu lia oi..ntah2 ade udang disebaliknye..memang HONESTLY rindu kat family.. nak balik tapi ase xnak balik lagi..banyak pogem nak dilaksanakan..so,extend dulu la nak balik umah tu..
actually,saya a.k.a ms lia ni rindukan buah hatinya..lama kot xjumpe..ah..dan2 lame xjumpe..padahal rasenye berjam2 dy tgu kau hari tu.berdating-datingan di pantaian.pulak..!!ade ke pantaian??xde kot..kalu la dy tau abes aku..rusak bahse,sebab SAZAcikgu bahse dan sepastinye memartabatkan bahasa melayu..fuyoo..kekadang memang punah jugak bahse kalu dy naip..caye la cakap aku..
aduh..pesong lagi..senarnye nak citer sal aku rindu dy... dy tu buah hati saya..nak ulang lagi sekali ke?ukeh,i'm repeat, i mish my love...nak kenal??tengok bawah k..


ni la dy...xlama lagi kami akan berpisah..berpisah???mesti korang terkejutkan..berpisah untuk semetara saje..sebab??i'm going to practikal..for 2 months..lame kan.then abes blja cari kje pulak untuk bayar loan..alahai...masa ni la akan tentukan segalanya..
mudah-mudahan jodoh kami berpanjangan.. ameen..

Sunday, March 27, 2011

dats is called as cheated?

salam sumer.. mari berdiskusi dengan ku sebentar..bermain2 difikiran dengan beberapa persoalan dan penafian tentang situasi  ini..

: : curang kah seseorang itu sekiranya dy menjawab kol dan berbalas mesej??xkira lar dapat kol/msg dari ex gf/bf??
please,berdiskusi dengan ku tentang ini..
bagi aku,as long kite tau sape kita dengan bf/gf kita,kita xkan melampaui batas2 itu..dan selagi kite dituntuni dengan niat yang baik tiada istilah ke'curang'an boleh berlaku..even kite gaduh sekali pon dengan bf/gf kita..
kita pasti tau kan ape jalan penyelesaian..seandainya kita/dy mencari seseorang bukan bermakna untuk menumpang kasih semata2 cuma sekadar tempat menghiburkan hati.xkan lar sepanjang hari nak bermurungan sahaja..oh mungkin tidak begitu pada andakan??
saya amat pasti tentang itu..
tapi xbermakna anda seorang yang CURANG  bukan??
maka,dengan ini teramat lah saya memerlukan pendapat2 anda yang lagi bernas untuk menyelesaikan isu yang telah diutarakan oleh 'seseorang' insan ini..
sekian...


ku bertanya

petang sumer...jom layan lagu ni sekejap eh...nak tau ape jugak komen korang tentang situasi ni.




Saturday, March 26, 2011

nAsiB..

Haddodooooi..apelah nasib aku hari ni...2 x terkena..memang choi la..xdapat nak digambarkan dengan kata2..terlalu....oh..speechless u know..what the hell la..ok2.aku mula kan scene pertama eh :  cite dy camni. 
aku singgah sebuah gerai buruk + bersepah + cam bagus sorang makcik ni..sj la try sehelai selendang..mana la nampak cute mute ke kan muka aku bila pakai shawl tu..aha..shawl..selendang cam panjang sgt la plak nak taip..then,pastu cube 2,3 kali pusing depan cermin nak belah ar dari situ. 1~ sebab muke makcik tu pon da camtu hantu aku tgk. 2 ~ memang aku nak bla ar. xkan nak bertapak kat situ.. buleh lak dy bukak ceramah tanpa bayaran kat aku. ohhoi...dasar org tua..buleh kau kata yang macam2 kepada ku..



elow makcik,adat lar org berniaga,customer berhak mencube ape yg dy nak cube.bukan macam kau org tua kedekut..kalu camtu sikap kau org tua,xakan kemana perniagaan kau itu..haha..  { sekarang ni pon terngiang2 dan terimbas2 je lagi muka org tua tu.}

pastu kami means osmate aku lar. kami ber5 keluar hari ni..for the last maybe.. teruskan perjalanan dengan hati yang panas ditambah plak cuaca yang panas hari ni..memang berganda ar ke'panas'an hati kami ni..untuk melegakan rasa hati tu..kami singgah sapedek..tau x ape sapedek tu..makan lar.. aku??aku lar manusia yang makan paling banyak.sebab geram wooo...mase nak makan ni pon lagi satu hal..ape sal agaknye hari ni erk??sume makcik2 ni period ke ape??ke nak menopos..memnajang muka muncung..da buleh ikat jer rsa nya.. tapi aku buleh trime sebab masakan kau kene dengan selera.. gud job makcik..semoga di murahkan rezeki..

our journey is begin.. journey la sangat.. osmate aku ni mengalahkan aku..aku yang beriya sangat2 nak pergi last2 dorang yang bersoping2an melampau..haish..suke hati korang lar..asalkan puas.nampak mana duit tu pergi.jangan menyesal k..
antara niat aku sebenar nye adalah :
1.nak carikan jeans utk adk n akk aku
2.nak cari kurung
3.nak beli maskara
tapi antara ke33 barang yang aku nak,cume no2 je yang tercapai..itu pun sebab TERPAKSA..kalo x,aku xbeli jugak ok..nasib cantik jugak kurung ni...adus....apela nasib...asal masuk,belek,tanya harga sikit kompom dan semestinya kena beli..tanya xberti mahukan ia...tolong la paham wahai peniaga jalan TAR..awak yang lebih tua dari saya lebih mengetahui adab2 nye..bukan saya yang mengajar awak2 semua.. dan tahniah buat seorang makcik yang aku rasa teramat polite melayan customer..

moral of the story today : nak beli barang tu tgk dari jao k. jangan gatal2 nak cube barang tu walu sekali pon korang nak.then,fine first mood of owner tu.. takot korang kne 'ngap' cam aku..xke sia2..papepon untuk 'makcik' semoga dimurahkan rejeki je...amin...

Friday, March 25, 2011

gembira pun BERTUKAR

Uwaaa....nak nangis je..ha,padan muke!! hamek kau..kan da kene..tu la xpasal2 da sikit2 gaduh (versi sing yang berjambul tu)..nak gurau sangatkan..lain kali gurau elok2..kan da simply je dy xcaye kat kau..but at least aku tau jugak yang dy memang cemburu..woahaaa...tau pun cemburu kan..tapi cover2 la sikit cemburu tu jangan sampai musnah hubungan kita..

to : muhammad azat
sayang tiada yang lain melainkan mu..
xmampu untukku berbahagi kasih..
cukup bagiku hanya kamu..
ternyata hanya kau yang satu..





lagu ni buat kamu...
syg syg kan kamu..

Wednesday, March 23, 2011

Cinta Allah adalah CINTA HAKIKI

CINTA monyet adalah asam garam yang pernah dilalui pada zaman remaja. Apabila sudah bercinta maka bermulalah episod saling merindui dan tanda seseorang itu sudah 'diserang' penyakit angau.

Untuk mendapat cinta, manusia berusaha apa saja cara tidak kira di mana dan masa asalkan sasaran cinta tercapai. Dalam mencari cinta sejati manusia, bukan hanya remaja, kadang-kadang tersasar dalam erti sebenar cinta.
Kita hanya bergelut mencari cinta manusia yang tidak bertahan lama dan hanya kadangkala bersifat lipstik. Lupa kepada cinta agung yang menjadi sumber segala cinta.

Cinta Allah adalah cinta hakiki. Kemuncak segala motivasi, samudera segala bekalan dan kesudahan segala keindahanCinta yang membawa kepada segala kebaikan dan berkesudahan menikmati dua syurga iaitu syurga dunia dan akhirat.

Jika Allah adalah cinta segala cinta, dunia akan bertenggek di menaranya. Yang patut diusaha dengan sekuat tenaga, bagaimana hendak dapat cinta Allah.

Sebagai panduan, di sini dijelaskan beberapa faktor dan resipi bagaimana hendak mendapatkan cinta agung Allah.

1. Dengan membaca al-Quran serta merenung dan memahaminya. Berinteraksi dengan al-Quran sama seperti berinteraksi dengan Allah. Sebab kitab ini adalah penghubung di antara makhluk dengan pencipta-Nya.

Dalam hadis Rasulullah bersabda yang bermaksud: "Orang yang paling baik di kalangan kamu ialah yang mempelajari al-Quran dan yang mengajarnya."

Kemudian dalam keterangan lain Rasulullah menjelaskan: "Bacalah al-Quran kerana ia akan memberi syafaat (pertolongan) kepada siapa sahaja yang membacanya pada hari akhirat kelak."

Di rumah sahabat dulu, biasanya tergantung al-Quran dan pedang. Kenapa dua-dua ini digantung? Sebabnya pedang digunakan untuk pertahanan dan membuka negeri manakala al-Quran untuk membuka hati.

Sekiranya kita boleh baca akhbar dan majalah, malah menghabiskan duit untuk mengumpul gambar penyanyi takkanlah tidak ada masa sebentar untuk baca al-Quran.

Hati yang tidak dihuni dengan al-Quran akan dipenuhi kemunafikan, khayalan gangguan dan kemurungan. Maka isilah hati kita dengan ayat al-Quran.

Kisah seorang sahabat bernama Ubay yang pernah namanya disebut Allah kerana suka membaca al-Quran. Apabila Nabi beritahunya, Ubay terus menangis.

Nabi uji Ubay dengan soalan, apakah ayat al-Quran yang paling agung. Beliau menjawab: "Ayat kursi." Banyakkanlah membaca ayat ini.

Selain itu, jika hendak dapat cinta Allah seseorang itu perlu solat malam (Qiyamullail). Kita memang biasa bangun malam atau berjaga malam.

Tapi bukan untuk solat, tetapi untuk tengok bola, menonton filem, berborak serta melepak. Qiyamullail tidak semestinya bangun pada jam tiga atau empat pagi.

Cukup sekadar sembahyang dua rakaat sebelum masuk waktu Subuh sudah memadai. Ketika menonton siaran bola sepak pula, ketika perlawanan berhenti pada waktu rehat kita ambil wuduk dan bersolat sunat dua rakaat.


Antara cara yang boleh dilakukan ketika Qiyamullail ialah: 
1. Berniat untuk bangun solat malam dan berdoa. 
2. Jangan melakukan dosa pada siang hari sebab dosa pada waktu siang hari akan ikat rohani kita daripada bangun   malam. 
3. Tidurlah awal sedikit. Jika tidur jam satu atau dua pagi kemudian hendak bangun Qiyamullail memang tidak jadi. 
4. Tidur sekejap waktu tengah hari. 

Justeru, hendak dapat cinta Allah ialah dengan merenung ayat Allah. Merenung ayat Allah maknanya merenung kejadian yang Allah ciptakan seperti kejadian langit yang tiada bertiang tetapi boleh tertegak dengan kukuhnya.

Allah sembunyikan malam dan datangkan cerah dan siang. Bagaimana Allah jadikan kita? Besarkan kita? Kemudian usia kita menginjak remaja, akhirnya menjadi tua.

Kemudian bagaimana Allah jadikan tumbuhan nampak sama, tetapi tidak serupa? Buah rambutan nampak serupa, tetapi tidak sama.

Semua ini akan mendekatkan kita kepada Allah. Kita perlu merasa betapa lemah dan kerdilnya diri kita terhadap keagungan Allah.

Maka jika kita cinta kepada Allah maka Allah pasti akan membalas semula cinta kita.

Lalai solat kerana pengaruh dunia

PERNAHKAH kita bersedih kerana tertinggal sembahyang, terlewat mengerjakannya atau pernahkah perasaan rugi kerana tidak sempat melakukan solat secara berjemaah?

Pernahkah kita terasa berdosa tidak ‘beradab’ menghadapi Allah? Jawapannya ada pada diri kita sendiri. Kali ini penulis ingin menyentuh soal lalai dalam solat.

Lawan lalai ialah khusyuk dan ia bukan setakat dapat menumpukan perhatian dan faham apa yang dibaca dalam sembahyang tetapi menimbulkan rasa-rasa dengan Tuhan.

Kalau tidak ada rasa-rasa yang berubah dalam sembahyang seperti gerun, hebat, cinta, takut, berharap kepada Tuhan maka itu tanda tidak khusyuk.

Lalai dalam sembahyang ada beberapa peringkat seperti berikut:

1. Lalai habis. Takbir sahaja sudah ingat perkara lain di luar sembahyang yang tidak ada kena mengena langsung dengan sembahyang. Ia berterusan sampai salam. Tidak ada rasa apa-apa dengan Tuhan sepanjang sembahyang. Malahan sedar pun tidak.

2. Dalam sembahyang. Ada masa lalai dan ada masanya ingat dan sedar bahawa dia sedang bersembahyang. Sembahyang diselang-seli dengan lalai dan mengingat hal-hal dunia.

3. Boleh ikut dan menyorot apa yang dia baca dalam sembahyang tetapi tidak faham akan maksud apa yang dibaca dan dilafazkan. Kalau hendak diukur dengan nisbah khusyuk, ini masih dianggap lalai.
Bila tidak faham, masakan boleh menghayati. Kalau tidak menghayati, masakan boleh merasa apa-apa dengan Tuhan.

4. Boleh faham segala apa yang dibuat, dibaca dan dilafazkan di dalam sembahyang. Sembahyang seperti ini sudah agak baik. Namun ini masih dianggap lalai mengikut kehendak dan tuntutan sembahyang kerana belum ada apa-apa rasa dengan Tuhan. Khusyuk adalah rasa bukan setakat tahu atau faham.

5. Faham akan segala apa yang dibaca dan dilafazkan dalam sembahyang dan kadang-kadang ada rasa tetapi tidak pada sepanjang masa dan waktu di dalam sembahyang.Walaupun ini sudah baik tetapi masih ada lalai. Walaupun tidak membawa dunia ke dalam sembahyang tetapi rasa-rasa dengan Tuhan tidak wujud sepanjang waktu dalam sembahyang.

6. Sembahyang yang tidak lalai itu ialah yang sentiasa mempunyai rasa dengan Tuhan yang berubah-ubah dari satu rasa ke satu rasa yang lain mengikut apa yang dibaca dan apa yang dilafazkan, bermula dari takbiratul ihram hinggalah kepada salam. Inilah sembahyang yang tidak lalai. Inilah sembahyang yang benar-benar khusyuk.

Lalai berpunca daripada pengaruh dunia. Kalau dunia berada di hati amat sukar untuk mendapat khusyuk dalam sembahyang. Dunia akan terbawa dalam sembahyang.

Sebab itu kalau dalam sembahyang hanya ada rasa-rasa keduniaan seperti seronok baru berjumpa kawan, teringat polis saman kereta kita salah parking atau bimbang tak sempat pergi ke bank sebelum bank tutup dan sebagainya.

Rasa-rasa ini ialah rasa dunia yang melalaikan, bukan rasa-rasa khusyuk. Sekiranya kita tidak kenal Tuhan, hanya setakat tahu dan percaya sahaja, kita tidak akan dapat rasa khusyuk.

Paling tinggi ketauhidan kita hanya di peringkat akal atau fikiran sahaja kerana tahu dan percaya itu perkara akal. Kita dikatakan orang yang berfikiran tauhid, bukan yang berjiwa tauhid.

Mengenal Tuhan ialah langkah pertama untuk mendapat khusyuk. Setelah mengenali Tuhan barulah kita akan dapat merasakan kehebatan dan keagungan Tuhan di hati kita kerana kenal itu perkara hati.

Barulah kita akan dapat rasa bertuhan. Selagi hati kita tidak dapat rasa bertuhan, ia tidak akan dapat rasa kehambaan dan ia tidak akan dapat rasa khusyuk.

Ada hadis berbunyi: “Awal-awal agama adalah mengenal Allah” Maksudnya, selagi kita tidak kenal Allah, agak sukar untuk kita beragama. Kita tidak akan boleh khusyuk.

Selagi kita tidak boleh khusyuk kita sebenarnya belum berjiwa Tauhid. Kalau kita belum berjiwa Tauhid kita tidak akan mampu mengamalkan dan menegakkan syariat Islam secara lahir dan batin.


Mungkin kita boleh laksanakan syariat lahir tetapi batinnya kosong. Tidak ada khusyuk, tidak ada roh dan tidak ada jiwa. Padahal Islam itu mesti ada lahir dan batinnya.